Finansai

2019 METAIS SĖKMINGAI DIRBUSI „EGLĖS SANATORIJA” ŠIEMET PLANUOJA REKORDINĮ NUOSTOLĮ

Dvi didžiausias Lietuvoje sanatorijas Druskininkuose ir Birštone valdančios AB „Eglės“ sanatorijos grupės konsoliduotosios pajamos 2019 metais paaugo 20 procentų ir pasiekė 28,7 mln. eurų. Metinis grupės grynasis pelnas iš pagrindinės veiklos siekė 3,9 mln. eurų ir buvo 1 mln. eurų didesnis nei 2018 metais. Tačiau dėl šiais metais prasidėjusios pasaulinės Covid-19 pandemijos ir paslaugų teikimo sustabdymo, įmonė planuoja rekordinį nuostolį. Pajamos gali kristi daugiau nei 50 procentų.

„2019 metai „Eglės sanatorijai” buvo sėkmingi tiek dėl ilgamečio įdirbio, tiek dėl palankių ekonominių aplinkybių. Praėjusiais metais augo daugelio mūsų pagrindinių rinkų ekonomikos, gyventojų pajamos, geri buvo ir žmonių lūkesčiai,“ – teigė AB „Eglės sanatorijos” generalinis direktorius Artūras Salda.

Praėjusiais metais lovadienių skaičius išaugo net 14 procentų. Sparčiausiai augo klientų srautai iš Izraelio (+76%), Lietuvos ir Latvijos (po +18%) bei Vokietijos (+7%). Tolygiai augo ir skirtinguose kurortuose – Druskininkuose bei Birštone – esančių sanatorijų klientų srautai.

„Labai džiugu, jog mūsų ilgametę patirtį, specialistų kompetenciją, holistinį požiūrį ir procedūroms naudojamą gydomąjį purvą bei mineralinį vandenį taip vertino ne tik klientai iš Vokietijos, Rusijos, Izraelio, tačiau daugiau savo sveikata rūpinosi ir lietuviai, – džiaugėsi „Eglės sanatorijos” direktorius medicinai Arvydas Balčius. – Gaila, jog ne visi įvertiname, kokias puikias sąlygas sveikatinimuisi turime Lietuvoje.“

Beveik 80% pajamų įmonė gavo iš klientų, kurie už paslaugas moka savo lėšomis. Tik kiek daugiau nei penktadalį savo pajamų įmonė gavo iš Valstybinės ligonių kasos už iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo finansuojamą medicininę reabilitaciją.

„Daugiau nei pusę visų lovadienių sudarė lietuviai, likusią dalį – užsieniečiai, tarp kurių daugiausiai klientų iš Vokietijos, – teigė A.Salda. – Toliau rikiavosi Rusijos, Izraelio bei Latvijos piliečiai.“

2019 metais išaugo ir klientų vertinimai. Klientų rekomendacijų rodiklis išaugo nuo 9,0 iki 9,1 balo, o net 83% klientų teigė, jog planuoja grįžti ateityje (2018 metais tokių klientų buvo 81%).

Investicijos į klientų patogumą ir paslaugų kokybę

AB „Eglės sanatorijos” grupė 2019 metais įvairioms investicijoms skyrė daugiau nei 2 milijonus eurų, iš kurių apie 300 tūkst. eurų buvo skirti vien medicininės įrangos atnaujinimui bei modernios įrangos įsigijimui. Kitos investicijos buvo skirtos klientų komforto gerinimui bei gydyklos infrastruktūros Druskininkuose atnaujinimui.

Sparčiai didėjo atlyginimai

„Augusios pajamos leido mums sparčiau nei rinkoje didinti atlyginimus darbuotojams, – pasidžiaugė įmonės generalinis direktorius. – Taip pat praplėtėme ir papildomų naudų darbuotojams sąrašą.“

2019 metų vidutinis pilnu etatu dirbančio darbuotojo atlyginimas per metus išaugo net 18% ir pasiekė 1045 eurus ir buvo šiek tiek aukštesnis nei Druskininkų savivaldybės vidurkis bei nedaug atsiliko nuo Birštono savivaldybės vidurkio.

„Įmonėje dirba beveik 900 darbuotojų, iš kurių 39% medicinos darbuotojai ir 61%  –  kitas aptarnaujantis personalas”, – komentavo A.Salda. Pasak jo, darbo užmokesčio sąnaudos 2019 metais sudarė net 48 procentus visų išlaidų.

„Šis skaičius išaugo ir todėl, jog įmonės politika yra dalintis kartu sukurtais rezultatais su kolektyvu, – paaiškino A.Salda. – Todėl per 2019 metus išmokėjome beveik 800 tūkst. eurų premijų.“

2020 metais planuoja rekordinį nuostolį

Šių metų kovo viduryje šalyje dėl COVID-19 epidemijos paskelbus karantiną, buvo visiškai sustabdyta medicininės reabilitacijos bei sveikatinimo paslaugas teikiančių įstaigų veikla. Tik gegužės pabaigoje įmonė galėjo dalinai atnaujinti veiklą, o paslaugų teikimas buvo smarkiai apribotas įvairių su karantinu susijusių reikalavimų.

„Dirbame viename labiausiai nuo šios epidemijos nukentėjusių sektorių, – komentavo A.Salda. – Veiklos sustabdymas buvo labai staigus, teko per labai trumpą laiką pasirūpinti saugiu daugiau nei 1000 klientų evakavimu, kurie tuo metu pas mus gyveno. Turime labai didelę infrastruktūrą, kurią išlaikyti net ir nevykdant veiklos kainuoja labai daug, todėl karantino mėnesiai pareikalavo didelių finansinių resursų, net ir įvertinant Valstybės pritaikytas lengvatas bei kompensacijas.

2020 metais įmonė planuoja, jog pajamos kris daugiau nei 50 procentų ir bus fiksuotas rekordinis nuostolis. Tačiau ir ši prognozė gali būti per daug optimistiška, jei šių metų rudenį ateitų antra pandemijos banga ir verslą vėl tektų uždaryti.

„Nors veiklos sustabdymas jau pats savaime buvo labai didelis smūgis tiek psichologiškai, tiek finansiškai, tačiau didžiausi iššūkiai mūsų dar tik laukia, – teigė A.Salda. – Beveik pusę visų mūsų pajamų gaudavome iš užsienio klientų, kuriems bent kol kas yra draudžiama atvykti į Lietuvą.

Ekspertai viliasi, jog, negalėdami ar nenorėdami vykti į užsienį, lietuviai šiemet atostogoms rinksis Lietuvos kurortus, tačiau ir tai labai priklausys tiek nuo Vyriausybės sprendimų dėl karantino reikalavimų, tiek nuo žmonių finansinės situacijos ir lūkesčių.“

AB „Eglės sanatorijos” grupę sudaro AB „Eglės sanatorija” ir dukterinė įmonė UAB „Birštono šaltinis“, valdanti sanatorijos pastatus Birštone. 98% AB „Eglės sanatorijos” akcijų priklauso UAB „Visnorus“, likusios – smulkiesiems akcininkams.

Pranešimą paskelbė: Aistė Povilauskaitė, AB „Eglės sanatorija“

(Perskaityta per mėnesį: 15, iš jų šiandien: 1.)