Finansai

Brangstantys maisto produktai nuo šventinio stalo tradicijų dar neatbaidė

Nors augančios maisto produktų ir paslaugų kainos verčia veržtis diržus, atsisakyti Šv. Kūčių tradicijų Lietuvos gyventojai nesiruošia – prekybininkų teigimu, maltų aguonų pardavimai šiemet augs apie 20 proc., kaip ir ankstesniais metais.

Įprastai džiovintų vaisių bei riešutų pardavimai kasmet išauga apie 50-60 proc., maltų aguonų – apie 20-30 proc. Šiemet pardavimų augimą gali prilėtinti kylančios kitų maisto produktų bei paslaugų kainos.

„Pastebime, kad pirkėjai šiemet apsiperka kukliau, labiau apgalvotai – renkasi tiek produktų, kiek tikrai reikia. Kaip visada, pirmenybė teikiama pagrindiniams maisto produktams, be kurių neįsivaizduojamas Šv. Kūčių ar Kalėdų stalas“, – komentuoja „Alvo prekyba“ komercijos skyriaus vadovas Narimantas Juzikis.

Pasak jo, vienas iš tokių šventiniam stalui reikalingų produktų yra maltos aguonos, naudojamos tradiciniam aguonpieniui ruošti – jų pardavimų mažėjimo kol kas nepastebima.

„Ruošiant aguonpienį yra du pasirinkimai – plikyti ar mirkyti ir tada su mėsmale ar trintuvu malti aguonas, arba iškart įsigyti aguonpieniui skirtas maltas aguonas, kurias belieka sumaišyti su karštu virintu vandeniu. Pastarasis variantas yra kur kas paprastesnis ir patogesnis, be to, išvengiama aguonų apkartimo, kuris gali nutikti dėl oksidacijos, jei sumaltos aguonos ne iškart panaudojamos aguonpieniui ar kitam patiekalui ruošti“, – sako N. Juzikis.

Kadangi Lietuvoje auginti aguonas draudžiama, jos atsivežamos iš kitų šalių. Įprastai parduotuvių lentynose matome čekiškas, kartumo neturinčias mėlynąsias aguonas.

Kainos vis dar stabilios

Šie metai džiovintų vaisių, riešutų, sėklų bei konditerinių priedų gamintojams nebuvo lengvi – dar iki Rusijos pradėto karo Ukrainoje daugelis susidūrė su augančiomis žaliavų kainomis bei tiekimo grandinės sutrikimais.

„Kai kurios sėklos brango 40-50 proc., citrinos rūgštis – net 3 kartus. Vis dėlto džiaugiamės, kad nepaisant žaliavų kainų augimo pavyko išlaikyti stabilias kainas daugeliui fasuojamų produktų, tarp jų ir maltoms aguonoms“, – teigia N. Juzikis.

Pasak jo, Lietuvoje gaminami šventiniai prieskoniai ir maltos aguonos taip pat eksportuojami į lietuvių bendruomenes turinčias šalis. Šiemet didžiausia dalis eksportuota į Airiją.

„Aguonpienis yra neatsiejama Šv. Kūčių šventinio stalo dalis, tad maltų aguonų populiarumas nestebina, jų pardavimų pikas būna būtent šventiniu laikotarpiu. Tiesa, aguonpieniui skirtas maltų aguonų mišinys su cukrumi dažnai naudojamas ir konditeriniams gaminiams, tai gana universalus produktas“, – sako „Alvo prekyba“ atstovas.

Paklaustas, ar aguonpienis gali tapti eiliniu gėrimu, kokiu jau tapo kisielius, pašnekovas nusišypso: „Abejoju. Nors kažkada ir kūčiukus valgydavome tik per Šv. Kūčias, o dabar juos galima įsigyti jau spalį, tad visko gali būti.“

Pranešimą paskelbė: Karolina Pūtytė, UAB „Idea Prima”
Brangstantys maisto produktai nuo šventinio stalo tradicijų dar neatbaidė

(Perskaityta per mėnesį: 1, iš jų šiandien: 1.)