Finansai

Seimo nario Mykolo Majausko pranešimas: parlamentaras siūlo numatyti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą maitinimo paslaugas teikiančiam verslui

2020 m. kovo 25 d. pranešimas žiniasklaidai

Reaguodamas į prastėjančias globalios ir vietinės ekonomikos perspektyvas, Seimo narys Mykolas Majauskas teikia siūlymą maitinimo paslaugas teikiančiam verslui numatyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą, šiuo metu galiojantį standartinį 21 proc. tarifą sumažinant iki 9 proc.

Dėl pasaulyje siautėjančios COVID-19 pandemijos ir dėl jos visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbto karantino viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, barai ir kitos maitinimo paslaugas teikiančios įstaigos yra priverstos laikinai apriboti arba visiškai nutraukti ūkinę veiklą, išskyrus atvejus, kai maistas ruošiamas išsinešti arba kitais būdais pristatomas gyventojams. Jau dabar aišku, kad užsitęsęs karantinas maitinimo paslaugų sektoriui turės itin skausmingų ilgalaikių padarinių, kurių suvaldyti be drastiškų priemonių verslas yra nepajėgus.

„Maitinimo sektoriuje dirba apie 30 000 žmonių ir 4 000 įmonių, kurių dauguma yra smulkaus ir vidutinio dydžio. Skirtingai nei stambūs verslai, smulki įmonė neturi galimybių sukaupti atsargų krizei, todėl esamomis sąlygomis yra priversta smarkiai mažinti sąnaudas, atleisti darbuotojus. Neseniai patvirtinta darbo užmokesčio kompensacija už prastovas amortizuoja dalį sąnaudų, tačiau toli gražu nepadengia patiriamų reikšmingų nuostolių“, – dėsto Seimo narys.

M. Majauskas mano, kad net pasibaigus karantinui, atsigavimas maitinimo sektoriuje, tikėtina, užtruks ilgai. „Didelė dalis žmonių ir toliau vengs socializacijos, kiti tiesiog rinksis gaminti maistą namuose dėl krizės metu sumažėjusių šeimos pajamų. O karantino metu patirti nuostoliai ir užaugusios skolos tik dar labiau apsunkins šio verslo sąlygas.“

Atsižvelgdamas į tai, parlamentaras mano, jog verslui svarbu suteikti perspektyvą, kad pasibaigus epidemijai ir ūkinės veiklos suvaržymams, šiam sektoriui bus padėta atsistoti ant kojų. Kaip vieną iš priemonių, galinčių suteikti atsigavimo perspektyvą, Seimo narys siūlo daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių maitinimo paslaugų sektoriui taikomą PVM lengvatą. Įgyvendinus Seimui pateiktą pasiūlymą, dabar maitinimo paslaugų sektoriui galiojantis standartinis 21 proc. tarifas būtų sumažintas iki 9 proc.

M. Majausko įsitikinimu, nors PVM lengvata ir turėtų minimalų poveikį karantino metu, ji padėtų sušvelninti ekonominius pandemijos ir karantino padarinius bei greičiau atsitiesti situacijai normalizavusis, be to, lengvata galimai taptų papildoma paskata mažėti paplitusiam šešėliui (Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos skaičiavimais, Lietuvoje viešojo maitinimo sektoriuje kasdien vien per pietų pertrauką gali būti neapskaitoma 800 000 Eur pajamų).

Seimo narys primena, kad reaguodama į COVID-19 pandemijos įtaką ES šalių ekonomikoms, Europos Komisija sušvelnino valstybės pagalbos verslui taisykles, kovai su ekonominės krizės padariniais leisdama taikyti tokias priemones, kaip PVM lengvata specifinėms verslo šakoms, taip atveriant kelią efektyvesniam krizės pasekmių suvaldymui labiausiai nukentėsiančiuose (ir jau nukentėjusiuose) ūkio sektoriuose, tarp kurių dėl privalomo reikalavimo sustabdyti veiklą patenka ir maitinimo įstaigos.

Parlamentaras pažymi, kad nors pandemijos sąlygomis kilusi ekonominė krizė maitinimo paslaugų sektoriui turės itin skausmingų ilgalaikių padarinių, net ir normaliomis sąlygomis PVM lengvata šiam sektoriui, esant pakankamiems valstybės resursams, yra tikslinga, ekonomiką stimuliuojanti priemonė. „Su krizės įveikimo priemonėmis nesusijusią PVM lengvatą maitinimo paslaugų sektoriui jau dabar taiko 17 iš 27 ES valstybių. Patirtis rodo, kad lengvatinio PVM tarifo nustatymas maitinimo paslaugų sektoriui daro reikšmingą įtaką naujų darbo vietų kūrimui. Pavyzdžiui, Švedijoje 2012 m. restoranams taikomą PVM tarifą sumažinus nuo 25 iki 12 procentų, naujų darbo vietų skaičius 2012 ir 2013 metais šiame sektoriuje išaugo atitinkamai 8 ir 6 procentais, o Vokietijoje 2010 m. tarifą sumažinus nuo 19 iki 7 procentų, per 6 metus sukurta 46 666 naujų darbo vietų.“  M. Majausko teigimu, šie pavyzdžiai parodo, kad palankia mokestine aplinka grįsta maitinimo sektoriaus plėtra įtraukia bedarbius į darbo rinką, stimuliuoja ekonomiką ir galimai didina į valstybės biudžetą surenkamų pinigų kiekį, todėl svarstyti tokios lengvatos pritaikymą Lietuvoje yra tikslinga.

Pranešimą paskelbė: Monika Kutkaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

(Perskaityta per mėnesį: 3, iš jų šiandien: 1.)