Finansai

Tarptautinė humuso diena: įtraukite į savo valgiaraštį šią lengvai pagaminamą ir sveikuolių pamiltą avinžirnių užtepėlę

Gegužės 13-oji pripažinta kaip tarptautinė humuso diena – ši tolygios struktūros ir švelnaus skonio avinžirnių užtepėlė ne tik gali pradžiuginti gomurį, bet ir turi begales naudų žmogaus organizmui. Šiandien mitybos specialistai vis dažniau rekomenduoja vietoje riebesnių užtepėlių, sviesto ar margarino ant sumuštinių tepti humusą. Tuo metu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi, kaip humusą nesudėtingai pasigaminti savo namuose.

Humusas – sveikos savijautos garantas

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad išaugęs žmonių susidomėjimas sveika gyvensena paskatina juos ne tik ieškoti sveikesnių produktų parduotuvėse, bet ir išbandyti naujus receptus, kurie pasižymėtų didesne maistine verte.

„Pastarieji metai nemažą dalį pirkėjų paskatino pažvelgti į savo sveikatą naujomis akimis. O vienas geriausių to atspindžių – atsiradę pokyčiai pirkėjų krepšeliuose. Juose vis dažniau savo vietą atranda sveikesni, maistingesni bei ekologiški produktai. Tai mus skatina vytis šias tendencijas, dėl to stengiamės nuolat atnaujinti mūsų prekybos tinklo asortimentą ir pristatyti pirkėjams daugiau jų poreikius atitinkančių produktų. Taigi, jau šiandien daugumoje „Maximos“ parduotuvių lygiai taip pat galima atrasti ir avinžirnių užtepėles, kurių įvairovė pas mus sparčiai auga“, – pasakoja E. Dapkienė.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog ne veltui avinžirnių užtepėlė yra praminta kaip kiekvieno sveikuolio būtinybė virtuvėje. Anot jos, avinžirniuose ir užtepėles gamybai naudojamoje tahini pastoje yra gausu naudingųjų medžiagų, kurios padeda palaikyti virškinimo bei kaulų ir raumenų sistemas.

„Tačiau prieš įsikvėpus pasigaminti humusą savo virtuvėse, būtina įsiminti porą auksinių taisyklių, kurios leis mėgautis nepakartojamu užtepėlės skoniu. Nesvarbu, ar jai naudosite konservuotus, ar virtus avinžirnius, nepagailėkite laiko ir pašalinkite nuo kiekvieno iš jų esančią odelę. Tai padaryti labai paprasta – tereikia tarp pirštų suspausti avinžirnį ir šis pats išslysta iš paviršinio apvalkalėlio. O jeigu humusui naudojate konservuotus avinžirnius, taip pat neišpilkite į kriauklę likusio jų skysčio – pataupykite šlakelį užtepėlės gamybai. Šie du patarimai leis jums paruošti švelnų ir itin kreminės tekstūros humusą“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Ta proga, minint tarptautinę humuso dieną, maisto gamybos ekspertė dalijasi trimis humuso versijomis, kurios tikrai greitai neatsibos ir leis pažinti daugiau nepatirtų skonių namų virtuvėse.

Klasikinis humusas

Reikės: 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 3 šaukštų vandens arba skysčio nuo konservuotų avinžirnių, 1 česnako skiltelės, 3 šaukštų tahini pastos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šlakelio citrinos sulčių, po žiupsnelį druskos ir pipirų.

Prieš gaminant humusą, nulupkite nuo avinžirnių odeles. Tuomet į maisto smulkintuvą sudėkite produktus ir gerai viską susmulkinkite. Jeigu masė pasirodys per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens arba konservuotų avinžirnių skysčio bei dar kartą viską susmulkinkite.

Lietuviškas burokėlių humusas

Reikės: 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 250 g virto burokėlio, 2 šaukštų tahini pastos, 1 česnako skiltelės, 3 šaukštų skysčio nuo avinžirnių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukštelio maltos kalendros, šaukštelio kmynų, šlakelio citrinos sulčių bei šiek druskos ir pipirų.

Prieš gaminant užtepėlę, nepamirškite nulupti odelių nuo avinžirnių. Tuomet visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir viską gerai susmulkinkite. Jeigu masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens arba skysčio nuo konservuotų avinžirnių. Dar kartą viską susmulkinkite, kol masė taps vientisa.

Aštrusis humusas

Reikės: 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 3 šaukštų tahini pastos, pagal poreikį 1-2 jelapeno pipirų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 3 šaukštų citrinos sulčių, 2 česnako skiltelių, saujos smulkintos kalendros bei šiek tiek druskos ir pipirų.

Visų pirma, nulupkite odeles nuo avinžirnių. Tuomet pasiruoškite jelapeno pipirus – perpjaukite juos pusiau, pašalinkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite. Vėliau visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir viską gerai susmulkinkite. Paragaukite, ar nieko netrūksta – esant poreikiui, įpilkite daugiau vandens arba avinžirnių skysčio bei, žinoma, druskos ir pipirų.

„Skirtingos humusų variacijos leis jums daugiau eksperimentuoti savo virtuvėse bei išbandyti naujų, galbūt iki šiol nepatirtų skonių. Nepamirškite, jog šias užtepėles galima naudoti itin įvairiai – tiek ant pilnagrūdės duonos sumuštinių su sezoninėmis daržovėmis, tiek kaip padažą daržovių lazdelėms mirkyti. O taip pat tai gali pasitarnauti kaip puikus garnyras prie falafelių bei makaronų, ar netgi būti panaudotas kaip pavasariškų salotų padažas“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pranešimą paskelbė: Rusnė Tamošaitytė, UAB „Fabula ir partneriai“
Tarptautinė humuso diena: įtraukite į savo valgiaraštį šią lengvai pagaminamą ir sveikuolių pamiltą avinžirnių užtepėlę

(Perskaityta per mėnesį: 3, iš jų šiandien: 1.)