Ar greitas maistas tikrai kenkia sveikatai?

sumuštiniaiDaugybę kartų esame girdėję, jog greitas maistas yra nesveikas, jis neturi jokių naudingųjų medžiagų, skatina nutukimą ir įvairias ligas. Ir nors neigiamą greitojo maisto poveikį žmogaus organizmui patvirtina ir daugybė atliktų mokslinių tyrimų, vis dėlto lankytojų eilės tokiuose restoranuose netrumpėja. Priešingai – gana dažnai kokybišką ir sveiką maistą žmonės, ypač skubantys, iškeičia į picas, mėsainius, dešrainius, skrudintas bulvytes ir pan. Dar daugiau – neretai šie užkandžiai į namus atkeliauja ir pas šeimas pietų metu.

Yra daugybė tokių žmonių, kuriems greitas maistas yra pagrindinis maitinimosi šaltinis. Šie produktai gana nebrangūs, jie labai skanūs, patogūs, išvaizdūs, nereikia ilgai laukti, kol bus pagaminti, be to, jų reklamos labai paveikios. Tačiau niekas neakcentuoja, jog greito maisto produktai yra sudaryti iš itin žemos kokybės angliavandenių, baltos duonos, riebalų ir cukraus. Šis maistas yra labai kaloringas, o nesunaudotos kalorijos sukelia antsvorį ar net nutukimą. Dėl šios priežasties daugelis gydytojų yra susirūpinę dėl šiandieninės visuomenės nutukimo problemos.

Taigi, nors dažniausiai pasitaikanti pasekmė vartojant daug nesveiko maisto yra papildomi kilogramai, tačiau neišvengiamos ir širdies bei kraujagyslių ligos, didelis cholesterolio kiekis, diabetas, infarktas. Tačiau medikai tvirtina, jog šis ligų sąrašas valgant nesveiką maistą toli gražu nėra galutinis.

Prieš kurį laiką mokslininkų atlikti tyrimai įrodė, kad gausus nesveiko maisto vartojimas sukelia ne tik ligas, bet ir priklausomybę, panašią į narkotikų.

Kai greitojo maisto poveikis buvo tiriamas su laboratorinėmis žiurkėmis, buvo pastebėta, kad gyvūnėliai, pavalgę riebalų, kuriuose buvo verdamos bulvytės bei traškučiai, tapo mažiau dėmesingi, sunkiau orientavosi aplinkoje, itin greitai pavargdavo, prastai susidorojo su įprastomis užduotimis. Mokslininkai tokį poveikį pavadino riebalų pagiriomis, akcentuodami, jog žmogui piktnaudžiaujant greituoju maistu, jam gresia trumpalaikės atminties silpnėjimas, sulėtėjęs mastymas bei koncentracijos netekimas.

Nors greitas maistas yra pigus, patogus, ir tikrai labai skanus, vis dėlto, juo mėgautis reikėtų itin retai arba geriausia visai jo atsisakyti. Juk šiuose produktuose yra didelis kiekis natrio, daug aliejaus, rafinuoto cukraus ir miltų. Toks derinys sveikatai daro labai neigiamą poveikį. Be to, greitas maistas beveik visiškai neturi jokių naudingų mūsų organizmui būtinų medžiagų, dėl šios priežasties, kad ir kiek mėsainių suvalgytumėte, vis tiek nesijausite sotūs, stiprūs ir energingi. Nuo didžiulio riebalų kiekio suprastėja žmogaus kraujotaka, tampa sunku susikaupti, sutelkti dėmesį į mokslus ar darbą.

Jeigu mėsainius ir kitus greitus nesveikus užkandžius valgote pusryčiams, tuomet rizika ir polinkis į nutukimą išauga net iki 50 proc. Jei iš ryto prisikimšite greito maisto, jūsų arterijų išsiplėtimas jau po pirmos dienos sumažės 24 procentais, o jei taip maitinsitės visą savaitę, 35 procentais išaugs aterosklerozės rizika. Panašu, kad tokių mokslinių įrodymų tikrai pakanka, jog būtų galima drąsiai tvirtinti, kad net ir retai valgomas greitas maistas smarkiai kenkia sveikatai.

(Perskaityta per mėnesį: 23, iš jų šiandien: 1.)

About admin