Laisvalaikis

Estija: arti Lietuvos, tačiau maistas – nustebins

Nereikia ir sakyti – egzistuoja nerašyta taisyklė: daugybė žmonių yra įsitikinę, kad jei šalys – arti viena nuo kitos, tai jos turi ir tam tiktų panašumų: galbūt nelabai skiriasi kraštovaizdžiai,  o galbūt – galima išgirsti vienodų kalbos sąskambių. Virtuvės – taip pat ne išimtis; nori nenori pradedam ieškoti panašumų. Tačiau dėmesį verta atkreipti į tai, kad kai kalbama apie Lietuvą bei Estiją, tai tikrai galima rasti ne vieną netikėtumą. Kviečiame daugiau sužinoti apie Estijos virtuvę ir įsitikinti, kad, kai ten apsilankysite, tikrai raiste kuo nustebinti savo gomurį. 

Nereikia ir sakyti – ne vienas lietuvis karštai tvirtina, kad nėra gardesnio bei geresnio patiekalo ne iš toli savo aromatu viliojantis kiaulienos mentės kepsnys. Na, o štai estai yra linkę tvirtinti, kad kur kas geresnis pasirinkimas – veršienos mentės kepsnys. Tai – vienas populiariausių patiekalų šioje šalyje, tad svečiuodamiesi, būtinai išbandykite. 

Jei paprašytume lietuvaičių įvardinti mėgiamiausių sriubų penketuką, ko gero, į jį tikrai patektų daržovių, raugintų kopūstų, burokėlių, moliūgų sriubos bei daugelio tiesiog dievinami šaltibarščiai. Na, o štai, estai yra linkę parodyti šiek tiek kitokį kryptį – žirinių sriuba yra viena populiariausių šioje šalyje. Kita vertus, tikrai neveltui – ji ne tik puikiai pasotina, bet ir maloniai sušildo,  o tai, įvertinus šios šalies klimatą, ypač svarbi sąlyga. 

Ungurys – tikrai nėra pati populiariausia žuvis ūsų šalyje. Tačiau estai ją tiesiog dievina, tiesiog, paruošimo būdas taip pat ne bet koks – pirmenybė teikiama marinavimui. Taip paruošta žuvis įgauna ypatingą skonį, išskirtinio aitrumo. 

Taigi, kaip matyti, nors Estija tikrai nėra toli nuo Lietuvos ir nuvykti į šią šalį galite ypač greitai, estų supratimas apie maistą gerokai skiriasi. Tačiau tuo pasaulis ir žavus – skirtumai suteikia galimybę atrasti daug naujų dalykų ar į esamus pažiūrėti kitu kampu. Tad, jei artimiausiu metu planuojate kelionę į šią šalį, į viešnagę įtraukite ir šių gardėsių degustavimą – galite būt tikri,  ne tik gomurį pamaloninsite, bet ir ilgam prisiminsite šias malonias patirtis. 

(Perskaityta per mėnesį: 3, iš jų šiandien: 1.)