Finansai

Pasaulis ir Lietuva pirmą kartą mini rugsėjo 29-ąją – Tarptautinę informuotumo apie maisto švaistymą didinimo dieną 

Pasitikdamas rugsėjo 29-ąją – Tarptautinę informuotumo apie maisto švaistymą didinimo dieną –Lietuvos vartotojų institutas (LVI) nuo rugsėjo 25 iki spalio 2  organizuoja teminę renginių savaitę.

„Kultūros naktyje“ – žaismingi raginimai nešvaistyti maisto

Rugsėjo 25-ąją LVI pakvies į informacinių pramogų paviljoną  „Linkėjimai, maistas „Kultūros nakties“ Šeimų erdvėje Bernardinų sode. Čia lankytojų lauks interaktyvūs žaidimai, padedantys suprasti socialinius ir ekologinius maisto švaistymo padarinius ir vartotojų vaidmenį sprendžiant šią problemą.  Be to, lankytojus pasitiks ledo skulptūra „Aš apšalęs!“ – ja siekiama atkreipti dėmesį į maisto švaistymo poveikį klimato kaitai. „Ledo skulptūros pavadinimas „Aš apšalęs“ – užuomina į tai, kad faktai apie maisto švaistymą šokiruoja. Norime įkvėpti vartotojus permainoms“, – paaiškina iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ koordinatorė Eglė Pieslikaitė.

„Anot mokslininkų, maisto švaistymo mažinimas – vienas iš veiksmingiausių būdų stabdyti klimato kaitą“, – sako iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ ekspertė Dr.Renata Dagiliūtė. „Kiekvienas kasdien galime prisidėti prie Planetos ir jos žmonių gerovės.“

Pagalba mokytojams ir maisto entuziastams

Rugsėjo 28 d. Feisbuko eterį išvys LVI „tausaus maisto gaminimo laboratorija“, vedama maisto entuziastės Renatos Ničajienės, kuri gamins sirupą iš obuolių žievelių ir net graužtukų, parodys, kaip pasiruošti obuolių žievelių arbatos, kaip citrusinių vaisių žieveles panaudoti cukatoms ir kaip panaudoti džiovintas žieveles, sykiu primindama tausaus maisto vartojimo principus.

Rugsėjo 29 d. Alytaus Dzūkijos mokykloje įvyks mokytojų mokymai „Linkėjimai, maistas“. Mokymų metu pedagogai bus skatinami integruoti maisto švaistymo tematiką į formalųjį ir neformalųjį ugdymą. Dalyviai išeis ne tuščiomis: savo pamokose mokytojai galės naudotis iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ komandos parengta šviečiamąja medžiaga: edukaciniais žaidimais, informaciniais leidiniais, pateiktimis ir vaizdo klipais.

Švęsdama rugsėjo 29-ąją, iniciatyva „Linkėjimai, maistas“ taip pat pakvies vartotojus dalyvauti idėjų konkurse „Rytojus be maisto atliekų“ – pasidalyti receptais ir nuotraukomis valgių, pagamintų panaudojant maisto likučius ar derliaus perteklių.

Metas susiimti

Lietuvos namų ūkiai per metus išmeta 54 000 tonų maisto; vidutinis namų ūkis – 132 kg maisto. Daugiausia išmetama vaisių ir daržovių (27 proc.); grūdų produktai ir kepiniai sudaro 15 proc., o  namuose paruošti valgiai – 13 proc. maisto atliekų.

Naujausiomis prognozėmis, daugiau kaip 1 mlrd. pasaulio gyventojų iki 2050-ųjų bus priversti migruoti dėl spartaus populiacijos augimo, maisto ir vandens trūkumo, gamtinių sąlygų. Reikšmingas maisto švaistymo sumažinimas prisidėtų prie laukinės gamtos, gyvūnijos ir miškų išsaugojimo bei išteklių tausojimo.

Apie tarptautinę iniciatyvą „Linkėjimai, maistas“

2016 m. LVI subūrė tarptautinę iniciatyvą „Linkėjimai, maistas“ šešiose ES šalyse – Bulgarijoje, Kroatijoje, Latvijoje, Estijoje, Rumunijoje ir Lietuvoje – kurios tikslas šviesti vartotojus apie tausų vartojimą, gyvenimą be maisto atliekų.

Iniciatyvą „Linkėjimai, maistas“ iš dalies finansuoja Europos Sąjunga, Lietuvos vartotojų institutas ir partnerių organizacijos Bulgarijoje, Estijoje, Kroatijoje, Latvijoje ir Rumunijoje.

Pranešimą paskelbė: Zita Čeponytė, Lietuvos vartotojų institutas

(Perskaityta per mėnesį: 2, iš jų šiandien: 1.)