peiliai

Peiliai – įrankis, be kurio virtuvėje neapsieisite

peiliaiNiekaip nesigauna supjaustyti pomidorų idealiais plonais griežinėliais? Mėsą ne pjaustote, o tiesiog plėšyte plėšote? Atsibodo burnoti ant vyro, kuris, anot jūsų, nevykusiai pagalando peilį? Ar pagalvojote, jog galbūt jūsų senieji peiliai turi būti surinkti ir išmesti, o į jų vietą įsigyti nauji pjaustymo įrankiai?

Aptarkime keletą esminių klausimų, kurie turėtų būti aktualūs tiems, kurie kiekvieną savo pirkinį apsvarsto kruopščiai, o ne griebia pirmą po ranka pasitaikiusį daiktą.

Kur pirkti?

Prekybos centrai ar turgaus prekeiviai jums ras ką pasiūlyti. Tiesą, pas pastaruosius siūlomų peilių asortimentas, tikėtina, nebus itin didelis, tad apsipirksite greitai. Ir tai yra bene vienintelis šios galimybės pliusas. Idealiausia, jog peiliai, kaip ir kiti virtuvės rankandai, būtų perkami specializuotose parduotuvėse. Pastarosiose galėsite rinktis iš daug variantų bei sulauksite kvalifikuotos konsultanto pagalbos. Galite užsuksite ir į internetines parduotuves, kurių pagrindinis privalumas – patogumas bei galimybė greitai palyginti įvairių pardavėjų pasiūlymus, o neretai ir gerokai sutaupyti.

Kiek peilių pirkti?

Specialistai rekomenduoja turėti bent tris peilius: mažą peilį daržovėms valyti, vidutinį bei didįjį, dar vadinamą šefo peiliu. Kai kurie kasdienybės neįsivaizduoja ir be duonos peilio dantytais ašmenimis, tačiau jei jūs, tarkime, visada perkate tik supjaustytus duonos gaminius, tai šios rekomendacijos paisyti  nereikėtų. Apskritai vadovaukitės savo įpročiais – galbūt jūs esate įpratę vos ne kiekvienai produktų grupei naudoti po atskirą peilį, o gal puikiai apsieinate ir su vienu.

Kokį peilį pirkti?

Tai – bene sunkiausias klausimas, ar ne? Šiandien rinkoje dažniausiai siūlomi iš šių medžiagų pagaminti peiliai:

  • plieniniai – gana tvirti, atsparūs, lengvai pagalandami, tačiau kai kurie pjaustomi produktai reaguoja su geležimi ir gali būti juntamas pašalinis skonis;
  • keramikiniai – nepageidaujamo skonio ant supjaustytų produktų nejaučiama, tačiau šie peiliai nėra atsparūs mechaniniams pažeidimams, jais naudojantis sunku maisto produktus supjaustyti plonai.
  • titaniniai – lengvi, tvirti, nereaguoja su maisto produktais, tačiau iš šios medžiagos pagaminti peiliai tinka tik minkštiems produktams pjaustyti, kadangi greitai atšimpa, o juos pagaląsti sudėtinga.

Pirkdami peilį, nebijokite paimti jį į ranką ir įvertinti, ar pastarasis pagamintas kokybiškai, ar pastarojo rankena yra patogi laikyti.

Turėkite galvoje, jog net ir patys kokybiškiausi peiliai nuvils, jei jų tinkamai neprižiūrėsite: pjaustysite ant netinkamų paviršių, laikysite kartu su kitais virtuvės rakandais, nesilaikysite plovimo rekomendacijų ir panašiai.

(Perskaityta per mėnesį: 25, iš jų šiandien: 1.)

About rasytojas