Obuoliu pyragas

Obuolių pyragas ir jo ištakos

Pyragai bene visais laikais vienokioje ar kitokioje formoje buvo gaminami skirtinguose žemynuose ir įvairiose pasaulio šalyse. Jau nuo seno pats pagrindinis pyragų gamybos principas buvo žinomas daugelyje kultūrų. Kaip ir daugelį kitų išradimų, taip ir pyrago kūrimui labai didelės įtakos turėjo graikai. Be abejo, romėnai taip pat neatsiliko ir prisidėjo prie gamybos tobulinimo. Galiausiai, pyragai tapo labai plačiai žinomu desertu.

Viduramžiais pyragų gamybos procesas patyrė ganėtinai nemažų pokyčių. Nors krosnys buvo pakankamai brangios ir daugeliui neįkandamos, ugnis suteikė bene tokias pačias galimybes, todėl kulinarai nestovėjo vietoje ir tobulino savo kepamų pyragų receptus. Galbūt esate girdėję, kad piligrimai paliko Angliją dėl religinės tolerancijos trūkumo, tačiau nusprendė kartu su savimi į Ameriką atsivežti ir pyrago idėją. Piligrimams taip pat buvo patarta vietoj medaus panaudoti miško uogas ir vaisius.

Žinoma, nuo tų laikų buvo sukurtas ne vienas receptas ir pyragų gamybos technologijos pamažu kito, tačiau Amerikoje iki šių dienų populiariausiu išliko obuoliu pyragas. Be abejo, tai ne vienintelė pasaulio valstybė, kurioje mėgstamas šis pyrago tipas, tačiau būtent Amerikoje jos vyriausybė obuolių pyragą pripažino nacionaliniu simboliu.

Šiandien obuolių pyragas nėra tas desertas, kurį būtų būdinga valgyti tik išskirtinėmis progomis. Dabar šis desertas pastebimas bene ant kiekvieno lietuvio stalo – nepaisant to ar švenčiame pagrindines metų šventes, ar tiesiog norime pasmaguriauti su artimaisiais ir draugais.

Dar vienas įdomus faktas, kuris privers nusišypsoti, yra susijęs su 1909 m. įvykiu, kai Ben Trupin kūrė dar vieną filmą. Jis buvo ganėtinai nemalonus, todėl kitas aktorius sviedė jam į veidą obuolių pyragą. Nors tuo metu, tai nebuvo maloni akimirka, nuo to laiko į veidą metamas obuolių pyragas yra tapęs klasika.

Taigi, kaip matote, obuolių pyragas daugelio iš mūsų gyvenime užima pakankamai svarbią vietą. Nustebtumėte, kiek daug žmonių būtent šį pyragą įvardina kaip savo mėgstamiausią desertą, kuriuo mėgaujasi bent vieną kartą per savaitę. Kadangi pastarąjį paruošti yra labai nesudėtinga, kiekvienas iš mūsų galime juo pasmaguriauti kada tik panorėję.

(Perskaityta per mėnesį: 25, iš jų šiandien: 1.)

About Objektyvas