Kokią mėsa rinktis šašlykui?

mesa saslykuivKulinarijos istorikai yra įsitikinę, kad būtent iškepta mėsa buvo pirmasis termiškai apdorotas produktas visoje ilgoje kulinarijos istorijoje. Senovėje būdavo įprasta, sumedžiotą žvėrį, tiesiog pamauti ant iešmo bei iškepti jį visą. Stepėse ir įvairiuose kalnuose laužui malkas būdavo įprasta taupyti, dėl šios priežasties mėsa būdavo supjaustoma gabalais, pamaunama ant medinių iešmų ir kepama ant laužo. Manoma, kad iš to ir atsirado šašlykai bei tokia yra jo gimimo istorija.

Šiomis dienomis šašlykai daugeliui mūsų ir žmonių Lietuvoje yra susiję su nerealiomis išvykomis į gamtą su draugais, prie ežero ar tiesiog į kokią sodybą. Vis mažiau žmonių laužą kurią patys, tiesiog pasinaudoja jau paruoštomis anglimis bei šašlykinėmis. Tuo tarpų mėsą tiesiog jau paruoštą tiesiog nusiperka parduotuvėje.

Renkantis mėsa šašlykui būtina ją pasirinkti kuo riebesnę. Kepant riebią mėsa, būtent riebalai išvarvės ant atviros liepsnos ant žarijų, o pati mėsytė išliks labai minkšta. Kepant šašlykus iš vištienos ar jautienos jis bus sausesnis, daug sunkiau nutaikyti tą minutę, kuomet šašlykas jau yra paruoštas. Tie kurie rūpinasi sveika mityba, turi atkreipti dėmesį į marinatą, su kuriuo marinuota mėsyte. Tačiau kiaulienos bijoti nereikėtų, mityba taps įvairesnė, organizmas nepripras vien prie vištienos, gausite daugiau įvairių medžiagų.

Ar rinktis avieną?

Rytinėse šalyse (laikomose šašlyko tėvyne), šašlykai yra kepami tik būtent iš avieno, jie naudoja visą skerdieną. Aviena turi savo trūkumą, įprastai ši mėsytė turi savo specifinį kvapą, kuris nėra priimtinas visiems. Šį kvapą yra įmanoma primažinti naudojant žoleles ir prieskonius, bet visiškai jo „užmušti“ nėra įmanoma.

Ar rinktis kiaulieną?

Kiauliena yra tobuliausias pasirinkimas geram šašlykui. Tiek pačio skonio, tiek kainos prasme. Kiauliena yra riebesnė už kitų gyvūnų mėsą, tuo pačiu ir už avieną, šitaip šašlykas po kepimo išlieka labai sultingas ir gardus. Rekomenduojame rinktis kiaulienos sprandinę.

Ar rinktis vištieną?

Iš vištienos paruoštas šašlykas bus mažiausiai kaloringas. Vištienos šašlykui būtina pasirinkti vištienos kumpelius, kurie yra perkertami su kaulais į tiesiog tris dalis. Vėliau, kaip ir visa kita mėsa, jie tiesiog maunami ant paruoštų iešmų bei kepami. Antienos šašlykas bus labai panašus į vištienos.

Ar rinktis jautieną?

Jei nei viena iš aukščiau išvardintų mėsos rūšių nėra priimtina, bet vis tiek labai norite šašlyko, bandykite gaminti jį iš liesos jautienos. Būtinai nusipirkite ploną kraštą arba jautienos file. Kuo bus riebesnis jautienos gabalas, tuo bus skanesnis šašlykiukas. Niekada nesirinkite šašlykų iš veršienos, ši mėsa šiam patiekalui visai netinka.

(Perskaityta per mėnesį: 18, iš jų šiandien: 1.)

About Juozapas