lion's mane papildai
Sveikata

Lions Mane papildai – istorija, tradicijos ir naudojimas

Lion’s Mane, moksliškai vadinamas Hericium erinaceus, yra unikalus grybas, ilgą laiką tradiciškai naudotas Kinijoje ir Japonijoje. Šis grybas, žinomas dėl savo baltos spalvos plaukuotos išvaizdos, primenančios liūto karčius, tradicinėje kinų ir japonų medicinoje šimtmečius buvo naudojamas įvairiems negalavimams – nuo virškinimo iki neurologinių sutrikimų – gydyti.

Lion’s Mane istorija ir tradicijos

“Hou Tou Gu” arba „beždžionės galvos grybas”. Kinų tautosakoje tikėta, kad valgant šį grybą protas tampa aiškus ir yra lengviau susikaupti, visai kaip beždžionėms, o baltos spalvos žvilgančios grybo „karčių” išvaizda priminė senos išmintingos beždžionės kailį.

Japonijoje Lion’s Mane papildai šimtmečius buvo naudojami kaip kulinarinis delikatesas, ypač šiauriniame Hokaido regione. Jis paprastai patiekiama sriubose, kepiniuose, kartais net ir kaip sušių priedas, garsėja subtiliu skoniu ir unikalia tekstūra.

Tiek Kinijoje, tiek Japonijoje šie adaptogeninių savybių turintys grybai buvo vertinami dėl savo gydomųjų savybių. Tradicinėje kinų medicinoje jie naudojami įvairiems negalavimams, įskaitant skrandžio opas, gastritą ir kitus virškinimo sutrikimus, gydyti. Taip pat manoma, kad ji turi neuroprotekcinių savybių ir buvo naudojama neurologiniams sutrikimams, tokiems kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos, gydyti.

Japonijoje manoma, kad tokie grybai pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis ir dažnai vartojami negalavimams, tokiems kaip peršalimas ir gripas, gydyti. Taip pat manoma, kad ji padeda įveikti nuovargį ir pagerina bendrą fizinį bei protinį darbingumą.

Lion’s Mane naudojimo būdai

Pastaraisiais metais Lions Mane grybas Vakarų pasaulyje išpopuliarėjo kaip maisto papildas ir natūralus vaistas nuo įvairių sveikatos problemų. Manoma, kad jis pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis ir buvo tiriama dėl galimybės gydyti įvairias ligas – nuo depresijos iki nervų pažeidimų.

  • Neurologiniai sutrikimai

Vienas iš įdomiausių galimų jų panaudojimo būdų yra neurologinių sutrikimų gydymas. Tyrimai rodo, kad grybo sudėtyje yra junginių, skatinančių nervinių ląstelių augimą smegenyse, todėl jis galėtų būti vertingas gydant tokias ligas kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos.

Taip pat manoma, kad jie teigiamai veikia virškinimo sistemą. Sudėtyje aptinkama junginių, kurie gali padėti sumažinti žarnyno uždegimą, o tai galėtų būti naudinga sergantiems tokiomis ligomis kaip dirgliosios žarnos sindromas (DŽS) ir uždegiminė žarnyno liga (UŽL).

  • Nerimas

Dar vienas galimas liūtų gysločio panaudojimo būdas – natūrali priemonė nuo nerimo ir depresijos. Keletas atliktų tyrimų rodo, kad Lions Mane grybas savo sudėtyje turi junginių, kurie gali padėti sumažinti uždegimą ir oksidacinį stresą smegenyse, o tai gali padėti pagerinti nuotaiką ir sumažinti nerimo bei depresijos simptomus.

  • Imunitetas

Taip pat, kaip ir minėta aukščiau, teigiama, kad jie turi imunitetą stiprinančių savybių. Juose yra junginių, kurie gali skatinti imuninių ląstelių gamybą, o tai gali padėti sustiprinti natūralią organizmo apsaugą nuo infekcijų ir ligų.

  • Maistingumas

Be galimo teigiamo poveikio sveikatai, tai taip pat yra maistingas maisto šaltinis. Juose gausu baltymų, skaidulų, įvairių vitaminų ir mineralų, įskaitant B grupės vitaminus, kalį ir cinką.

Trumpas apibendrinimas

Lion’s Mane grybas turi turtingą tradicinio vartojimo istoriją Kinijoje ir Japonijoje. Šis grybas, žinomas dėl savo plaukuotos, baltos, liūto karčius primenančios išvaizdos, tradicinėje medicinoje šimtmečius buvo naudojamas įvairiems negalavimams gydyti. 

Manoma, kad ji pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis ir buvo tiriama dėl galimybės gydyti įvairias ligas. Norint visapusiškai ištirti jo terapinį potencialą, reikia atlikti tolesnius tyrimus.

Lions Mane įsigyti galite https://dailyspoon.lt/. Nors šie grybai paprastai laikomi saugiais vartojimui, svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu prieš naudojant juos kaip papildą ar alternatyvų gydymą bet kokiai sveikatos būklei gydyti. Be to, alergiški grybams asmenys turėtų vengti šių grybų vartojimo.

Šaltiniai:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18758067 
  2. https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,20059e0f1d23f20b,6700b70d0b95857a.html 
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16354395 
  4. https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/31/12/31_12_231/_article/-char/ja/ 
  5. https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,20059e0f1d23f20b,4a4a66c43d9a1a4a.html 
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4320875/ 
  7. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf3027342 
  8. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2019/5802634/ 
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645744 
(Perskaityta per mėnesį: 1, iš jų šiandien: 1.)