Brendis

Brendis ir jo gamyba bei vartojimas

Pastaruoju metu įvairiose žiniasklaidos priemonėse labai dažnai kalbama apie alkoholio daromą žalą, tačiau labai mažai girdima apie kai kurių alkoholinių gėrimų vartojimo subtilybes ir saikingą vartojimą. Ar esate girdėję, kaip yra gaminamas brendis ir kaip įprastai jis yra vartojamas?

Kaip žinia, brendis yra alkoholinis gėrimas, kuris vienokia ar kitokia forma egzistuoja jau ištisus amžius. Šios alkoholinio gėrimo pavadinimas yra kilęs iš daniško žodžio „brandewijn“, o jo gaminimo metu distiliuojamas vynas tam, kad padidinti alkoholio kiekį. Alkoholio gamyba distiliacijos būdu buvo žinoma jau labai seniai, tačiau iki XV amžiaus šis gamybos procesas nebuvo tinkamai suprantamas ir propaguojamas.

Kadangi brendis yra labai stiprus alkoholinis gėrimas, jis įprastai turėtų būti vartojamas labai nedideliais kiekiais po vakarienės. Tai nėra gėrimas, kurį galėtume gurkšnoti visos vakarienės metu, kaip tai daroma geriant vyną ar alų vakarėlių metu.

Kaip jau buvo minėta, brendis yra išgaunamas iš vyno ir brandinamas juodojo ąžuolo statinėse, kuriose didėja alkoholio kiekis ir įgaunama unikali gėrimo spalva. Kadangi brendis ir vynas yra giminingi alkoholiniai gėrimai, jo savybės  yra pakankamai panašios. Kita vertus, negalima pamiršti, kad didžioji dalis žmonių bet kokius alkoholinius gėrimus tiesiogiai sieja su iki paryčių vykstančiomis pramogomis, labai greitai tuštėjančia pinigine, pažeidžiamomis kepenimis ir didėjančia priklausomybe. Tačiau viskas priklauso nuo to ar alkoholiniai gėrimai vartojami atsakingai ir saikingai. Galbūt kai kurie skeptikai dabar imtų sakyti, kad tai yra neįmanoma. Tačiau tokiu atveju lygiai tą patį būtų galima pasakyti ir apie bet kuriuos mūsų organizmui kenksmingus maisto produktus ar jų sudedamąsias dalis (pvz., cukrų), kurių daugelis žmonių nėra linkę atsisakyti, todėl vartoja kasdien.

Brendis jau nuo seno sulaukia labai didelio vartotojų dėmesio. Tai brandus, solidus ir ilgaamžes tradicijas turintis gėrimas. Kita vertus puikiai suprantama, kad tai yra alkoholis, todėl jį reikėtų vartoti tik labai nedideliais kiekiais ir niekuomet nepiktnaudžiauti. Priešingu atveju kenkiama vartotojo sveikatai.

(Perskaityta per mėnesį: 54, iš jų šiandien: 1.)

About Objektyvas